Forlaget Krævsgaard
v. Birgit & Jørgen Kjærulff
Torpvej 3, Håsum
7860 Spøttrup
Tlf./fax 97566127
 

Årets Gavstrikker 2006

Den landsdækkende forening af strikkere, Foreningen Gavstrik, udnævnte på sit årsmøde i Silkeborg d. 10.-12. marts designeren og strikkeren Birgit Kjærulff til Årets Gavstrikker. Udnævnelsen fandt sted efter generalforsamlingen - under stor applaus, for mange i foreningen kendte Birgit Kjærulffs helt specielle tilgang til og arbejde med strikkede figurer.

Æren som årets gavstrikker tildeltes Birgit Kjærulff for hendes livslange projekt med at levendegøre sagn, fortællinger og også hele vores omverden for især børn ved hjælp af sine strikkede figurer.


”Jeg forestiller mig, hvorledes en figur skal se ud - og her har jeg jo helt frie hænder med hensyn til bl.a. sagn- og eventyrfigurer,” fortæller Birgit om de indledende stadier i arbejdsprocessen. Når hun har besluttet sig for figurens udformning, er det tid til prøvestrikning og udregninger, ligesom hittepåsomhed i detaljerne spiller en ikke uvæsentlig rolle – hvilket materiale kan fx med fordel anvendes til drageklør? Eller troldetænder? Med utrolig teknisk snilde og fantasi skaber hun de mest fantastiske og farvestrålende væsner, både virkelige, overnaturlige og opdigtede, og man kan ikke andet end holde af dem. Detaljerigdommen er forbløffende og må imponere enhver, strikkekyndig eller ej.


  


Dog er det pædagogiske den egentlige drivkraft bag de mange figurer: at illustrere verden, vores kultur og dens fortællinger på en måde, så børn - og andre - bliver fanget ind af det. Fx er utallige af H.C. Andersens eventyrfigurer blevet vækket til live i strik, ligesom Birgit har udbredt kendskabet til sagn fra sin hjemegn Salling. I en af sine mange bøger, Sagn fra Salling, genfortæller hun således historierne om bl.a. ridderen fra Spøttrup og ’den pengegørende hund’. Begge – samt mange flere – kan fremstilles efter bogens anvisninger, der ligeledes er udarbejdet af Birgit selv, og hunden oven i købet på så snedig en måde, at de mønter man putter ind i munden på den, kommer ud igen i den anden ende og pænt lander i potten hvorpå hunden sidder (deraf figurens navn)!

  

Birgit Kjærulffs bøger kan erhverves hos forlaget Krævsgaard som Birgit driver sammen med sin mand fra deres hjem, Krævsgaard. Her råder Krævsgårdsnissen, som naturligvis også er blevet synliggjort for alverden gennem Birgits strikkepinde, og tillige tjener som hendes logo. Strikkere hjælpes på vej med mottoet: Min gaardbo værner om Krævsgaards drift – er også logo for strikkeopskrift.

     


Gavstrik er en forening af strikkere der har som sit formål med alvor og humør at


  • være forum for mennesker med garn/strik som hobby/arbejde

  • styrke strikning som håndarbejde, hobby og kunstnerisk udtryksform

  • udbrede kendskabet til strikningens historie og kultur


Årets Gavstrikker udnævnes hvert år af Foreningens bestyrelse efter forudgående forslag til kandidater fra medlemmerne. Æren og bl.a. et særligt smykke fremstillet specielt for Gavstrik, tilfalder en person som har gjort en særlig indsats inden for strikning, det være sig som designer, underviser, inspirator e.l.


www.gavstrik.dk

www.b-j-kjaerulff.dk

Fotos ved Gert Laursen, Skive


For billeder i et trykke-egnet format, yderligere oplysninger om Foreningen Gavstrik o.l., kontakt


Katrine Wohllebe

Søndermarksvej 13

4760 Vordingborg

Tlf. 55 37 50 07

trine@lexitext.dk

                                                 

 

 

       ******************************

 

Gavstrik nr. 2 ¤ Sommer ¤ 13. årg. ¤ 2006

Daværende formand for Gavstrik, Kirja Kongsbaks tale ved overrækkelsen af årets Gavstrikpris i Silkeborg 11. marts 2006.

 

 

Kære Birgit

Vi er glade for, at det lige netop blev dig, der blev årets Gavstrikker 2006.

Det er vi fordi du - om nogen - har bevist, at strik kan anvendes fantasifuldt og pædagogisk. Du strikker figurer og sætter dem ind i et kulturhistorisk perspektiv.

Den måde du arbejder på med garn og pinde, tenderer en keramikers arbejde med ler. Du har strikket figurer og skabninger, vi alle sammen kender til. Du har også strikket figurer og skabninger som ikke alle kender, men som vi gennem din store viden, baseret på grundige undersøgelser, har stiftet bekendtskab med. Her tænker jeg bl.a. på din bog: Sagn fra Salling. Ikke nok med at vi får udførlige opskrifter på sagnfigurerne, men i denne bog præsenteres vi også for 25 lokale sagn med en nøje kildeangivelse og korte biografiske rids af de benyttede folkemindesamlere.

At børn står dit hjerte nær er vi ikke i tvivl om, og de holder af fantasifigurer, og vi andre kan også blive grebet, når vi ser de figurer, vi kender fra vores barndom. Dem har du lavet opskrift til i bogen: I begyndelsen var ræven....,men heller ikke her skal vi fortabe os i strikkeopskrifterne, for du sørger også for, at vi samtidig får en beskrivelse af fire generationers legetøj i Danmark med hovedvægt på det bløde legetøj. Jeg citerer fra forordet:"Inspirationen ved at se og høre om gøremål fra en svunden tid, kan måske gøre sit til at give barnet en personlig gave i en tid, der overvældes og overstrømmes af masseproduktioner i enhver henseende":

Jeg kunne blive ved med at citere og berette om dine bøger og det du har strikket. Men i stedet for kan I bagefter selv se nøjere på bøgerne og en meget lille del af det Birgit har strikket.

Men inden vi forlader bøgerne, vil jeg lige gøre opmærksom på den utrættelighed og vilje du må være i besiddelse af, når du udgiver dine bøger. Du har søgt fonde, fået afslag og søgt igen. At det i mange tilfælde lykkedes til sidst er vi Gavstrikkere rigtig glade for.

Jeg skulle måske lige nævne for dem, der ikke kender historien om Gavstrik og Birgit, at det i sommeren 2000 blev klart for Birgit, at der var en forening, der hed Gavstrik. På det tidspunkt afholdt vi Nordisk Strikkesymposium i Skals og Birgit hørte lokalradio, hvor der var en reportage lige netop derfra. Da reportagen var slut tog Birgit resolut telefonen, ringede til Skals og fortalte, hvad hun strikkede. Vores samtale mundede ud i at Birgit og Jørgen pakkede bilen med Birgits strikkede figurer. De blev udstillet på Skals og Birgit fortalte om dem. Det kan nok være, vi var målløse, og det er vi stadig.

Derfor vil vi gerne give dig et ydre tegn på, at vi sætter pris på din indgangsvinkel til strik, og udnævner dig derfor til ÅRETS GAVSTRIKKER 2006. Du får et års abonnement på gavstrik, dette årsmøde og dette bevis til at sætte på din finger.

                                                                         Kirja

 

Gavstrikringen som vores medlem Bente Langhoff har lavet. strikkepinde og skål af sølv og garnnøgle af kobber. Ringen uddeles hvert år til   ÅRETS GAVSTRIKKER.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 HALSSMYKKE TIL GAVSTRIKS ÅRSMØDE 2008

 

 

 

G      A      V      S       T      R      I      K     

 

- forbogstav til hvert dyr -